We hebben een enorme kans om Europa te veranderen. Om te veranderen hoe we in Europa aan politiek doen.

Steeds meer Europeanen zijn de oude politiek zat. Neem de strijd tegen klimaatverandering. Andere politieke partijen blijven maar zeggen dat het belangrijk is om de CO2-uitstoot terug te dringen, maar ze treuzelen en slagen er keer op keer niet in om echt actie te ondernemen.

Mensen, jong en oud, zijn het zat om te wachten op klimaatbeleid. Met duizenden gaan ze de straat op om te protesteren tegen de klimaatcrisis. De tijd van mooie woorden over het Parijsakkoord zijn voorbij. Mensen willen verandering. Het is tijd voor actie.

Nederland kan dit niet alleen. Samen met andere landen maken we een vuist tegen klimaatverandering.

Wij kiezen voor een sociaal Europa dat de ondemocratische lobby van multinationals rechts laat liggen. Dat actie onderneemt tegen belastingontwijking. En levert aan de mensen.

Oude partijen vallen uit elkaar, nieuwe samenwerkingen ontstaan. Anti-Europese krachten zullen groeien in het Europees Parlement.

Maar we moeten oppassen dat we niet in de val lopen om het alleen te hebben over of je vóór of tegen Europa bent. Alsof je alleen de keus hebt tussen Emmanuel Macron of Viktor Orbán. Alsof er geen keus is behalve het huidige Europa te verdedigen.

In Zuid- en Oost-Europa komen jongeren op grote schaal in verzet. En, onder andere, in Duitsland, Luxemburg en Zweden zitten de groene partijen aan de nationale of regionale knoppen.

  • Voor een Europa dat investeert in mensen.
  • Voor een Europa waar handel en interne markt geen doel op zich zijn, maar een instrument voor een sociaal, schoon en welvarend Europa, waar iedereen baat bij heeft.
  • Voor een Europa dat vervuilers belast, waar multinationals hun eerlijke deel betalen.
  • Voor een Europa dat de klimaatcrisis hard aanpakt.