Waarom wij tegen de btw-verhoging zijn

In het regeerakkoord dat in oktober 2017 werd gepresenteerd, staan ook de plannen om het lage btw-tarief te verhogen van 6 naar 9%. Dat betekent dat de kosten voor onze boodschappen, boeken, de kapper, de fietsenmaker stijgen, met ingang van januari 2019.

Daarom hebben GroenLinks, [alle ondertekenaars], het initiatief genomen tot de actie Geen btw-verhoging.

Meer dan 90.000 mensen hebben de actie Geen btw-verhoging gesteund. Dit signaal heeft luid en duidelijk geklonken: wij zitten niet te wachten op duurdere boodschappen, medicatie, kappersbezoekjes of fietsreparaties.

Al helemaal niet wanneer de belastingen voor multinationals juist verlaagd worden. Deze verhoging is niet uit te leggen, en dat is Rutte keer op keer ook niet gelukt toen hij zich moest verantwoorden.

Vandaag stemt de Tweede Kamer over het Belastingplan. Hierin staat de verhoging van de btw, het invoeren van een vlaktaks en de verlaging van de winstbelasting voor bedrijven.

Dit zijn politieke keuzes die wij als GroenLinks niet steunen. Belastingvoordelen die vooral bij de rijken terecht komen. Daarom stemmen we tegen het Belastingplan en strijden we door voor een eerlijkere economie.