Stop de vernietiging van het Amazonewoud

Roep Nederland en de EU op het nieuwe handelsverdrag met Brazilië niet te tekenen. ✍️

Het Amazone-regenwoud in Brazilië wordt in rap tempo vernietigd: elke minuut van elke dag verdwijnen er ongeveer 4 voetbalvelden aan onmisbare natuur. Grote delen staan nu in brand. Bosbranden, die vaak worden aangestoken en zo de oorspronkelijke bevolking van hun gronden verdrijven. Bomen in het Amazonewoud nemen dagelijks veel CO2 op en maken nog veel meer zuurstof. Dit regenwoud is daarom voor ons allemaal van onschatbare waarde om het klimaat en plant- en diersoorten te behouden.

De grootschalige ontbossing zorgt voor meer broeikasgassen in de lucht, waardoor de aarde verder opwarmt.

Dat heeft niet alleen te maken met het beleid van ultrarechtse Braziliaanse president Bolsonaro. Nederland en de EU importeren veel producten uit de Amazone. Om deze producten te kunnen maken, wordt kostbaar bos gekapt.Om het nog erger te maken, onderhandelt de EU over een nieuw handelsverdrag met Zuid-Amerikaanse landen zoals Brazilië. Dat ‘Mercosur’-akkoord maakt de import van vlees goedkoper. Dat is slecht voor Nederlandse boeren, die terecht wel aan milieueisen moeten voldoen. Het Amazonewoud wordt immers met name platgegooid voor de veeteelt: goedkope kiloknallers voor de Europese markt.

Dit handelsverdrag is onaanvaardbaar. Roep Nederland en de EU op het niet te tekenen. Eerst moeten er strengere Europese duurzaamheidseisen voor de import van vlees en soja komen!

Mee eens? Teken de petitie.

Uitklappen